Ajattelin vihdoin ottaa asiakseni käyttää kaapissa lojuvat jämä jauhot johonkin kivaan ja testailin sitten tällaista. Itse käytän taikinoiden tekoon yleiskonetta jossa on taikinakoukku mutta leivän teko onnistuu ihan yhtähyvin käsinkin mikäli et sellaista omista (tosin vähän enemmän kärsivällisyyttä vaaditaan). Tuore leipä on vaan niin hyvää varsinkin lämpimänä että suosittelen kaikkia leipomaan aina silloin tällöin! :)

 

Speltti-pinaattileip%C3%A4.jpg

 

Speltti-pinaattileipä (yksi iso 1,5L vuokaleipä)

2dl vettä (noin 42 asteista)

2tl tai 7g suolaa

1,5rkl tai 40g hunajaa

1pss kuivahiivaa

150g pakastepinaattia sulatettuna

4,5dl tai noin 270g spelttijauhoja

3dl tai 180g vehnäjauhoja

Mittaa kulhoon vesi, suola, hunaja, hiiva. Sekoita aineet sekaisin ja lisää pinaatti sekä jauhot. Vaivaa taikinaa noin 7 minuuttia. Jos taikina tuntuu todella löysältä lisää hieman vehnäjauhojen määrää vaivatessa. Taikina saa olla melko löysää lopussakin. Öljyä leipävuoka ja muotoile valmis taikina vuokaan. Laita tiskialtaaseen kuumaa vettä, sen päälle ritilä ja aseta leipä ritilän päälle kohoamaan. Asettele päälle vielä liina etteivät lämpö ja kosteus pääse karkuun! Lämmitä uuni 180 asteeseen. Kun leipä on kohonnut noin kaksin kertaiseksi (tähän meni noin 20min) ripottele siivilän läpi leivän pintaan hieman vehnäjauhoa ja tee pintaan haluamasi viiltokuvio terävällä veitsellä. Paista leipää uunin keskitasolla 180 asteessa noin 25-30 minuuttia. Itse kaadan uunin pohjalle noin 1dl vettä laittaessani leivän uuniin, näin leipään tulee mukavan rapea ja kauniin värinen pinta.